Vad är en fastighetsbox?

En fastighetsbox (också vanligen kallad postbox eller brevbox) är en eller flera boxar som placeras i anslutning till entrén i flerfamiljsbostadshus. Istället för att brevbäraren delar ut posten i de boendes brevinkast i lägenhetsdörren har varje lägenhet ett eget fack i boxen som endast de har tillgång till. Denna metod att ta emot post är vanlig genom hela Europa, och blir vanligare och vanligare i Sverige. Eftersom trapphus har olika förutsättningar – smala, breda, gamla, nya – finns det flera olika leverantörer, modeller och lösningar som gör att man kan hitta rätt fastighetsbox oavsett behovet.

Svenskboxen är en fastighetsbox av högsta kvalitet. Det är också en väldig prispressad produkt – vilket har gjort de till Sveriges mest sålda fastighetsbox sedan 2012. Svenskboxen är tillverkad i säkra och robusta material; stålplåt som tål både inom- och utomhusmiljö med detaljer i rostfritt stål. Med ett inkast ner till 10 mm försvåras alla typer av inbrottsförsök. Brevbäraren öppnar huvuddörren för alla facken och de smala inkasten påverkar därför inte leverans av brev eller paket. Svenskboxen kan anpassas för att passa i alla typer trapphus. Färg, form och material kan anpassas efter kundens önskemål – och det finns en rad tillbehör att välja till för den som önskar.


Funktioner hos Dinbox postboxar


Fördelar med fastighetsbox

Att installera postbox i trapphuset påverkar de fastigheten på två sätt, dels med själva fastighetsboxen i sig, men också att man kan installera lägenhetsdörrar som saknar brevinkast. Att denna möjlighet öppnar sig ger direkt några fördelar:
 

Fördelar med dörr utan brevinkast

 • Det minskar inbrottsrisken. Skickliga ligor tar sig ofta in genom brevinkastet istället för att bryta upp dörren, speciellt om man har säkerhetsdörr. Tyvärr är tjockleken på dörren oväsentlig om det finns enkel tillgång genom brevinkastet
 • Skulle det ta eld i antingen trapphus eller i lägenheten hindrar en dörr utan inkast både rök och flammor från att sprida sig antingen in eller ut ur lägenheten.
 • En dörr utan inkast förhindrar att ljud, lukter och kyla tar sig in genom dörren. Väsentliga kostnadsbesparingar kan göras genom att man slipper drag genom inkastet.

Fördelar med postbox i entrén:

 • Den boende kan ta emot större försändelser, exempelvis från nätshopping eller apotek, än vad som är möjligt att få i brevinkastet.
 • Brevbäraren lämnar all post i entrén, så man slipper spring och slammer i trapphuset och spar dessutom på brevbärarens knän och rygg.
 • Med ett så kallad servicefack kan ännu större paket levereras direkt till trapphuset. Brevbäraren lämnar försändelsen i servicefacket och nyckeln i den aktuella boendes postfack.
 • För de med speciella behov är posten oftast enklare att hämta från ett fack i arbetshöjd än att plocka upp posten från golvet.
 • Posten kan hämtas efter behov och när det passar, istället för att man blir väckt av slammer på morgonen eller behöver ha det stökigt på hallmattan.

Fastighetsboxar Fiskargränd

Köpa fastighetsbox

Att köpa fastighetsbox kan vid första intrycket verka komplicerat. För en bostadsrättsförening kan de te sig som att det finns mycket krav man måste vara noga med att följa. Det är sant att det är några saker man måste tänka på, men läser man bara lite innan man köper och monterar upp fastighetsboxen ska det inte vara några problem.

Hitta rätt leverantör

I dagsläget finns det många olika typer av fastighetsboxar från flera olika leverantörer. De ser olika ut, men fyller alla samma funktion – att posten sorteras in i fastighetsboxen i trapphuset uppgång istället för i respektive lägenhetsdörr. Innan man bestämmer sig för vilken fastighetsbox man ska köpa kan det vara bra att tänka på några saker:

 • Att fastighetsboxen är testad och säkerhetsklassad mot inbrott
 • Att inkasten inte är för stora (större än 10 mm) så att posten kan fiskas upp
 • Att postboxen har ett bra pris, speciellt om man köper flera stycken
 • Att tillverkaren har ISO-certifikat 9001 och 14001

Utgår man från dessa punkter har man gjort sig själv och sin trappuppgång en stor tjänst i jakten på den perfekta fastighetsboxen. Vilken fastighetsbox man väljer i slutändan kan däremot bero mycket på tycke och smak, samt vad som passar just förutsättningarna i trapphuset.

skarholmen

Vägledning

svenskboxen
Svenskboxen

Fastighetsbox

Få en gratis offert idag! Vi löser kontakten med återförsäljaren

Fyll i vad du är på jakt efter, så ser vi till att lösa prisuppgifter på både produkter och installation från en återförsäljare - enklare blir det inte