Hoppa till innehåll

”Acceptansen för att koppla upp fastigheter har ökat”

fokusbostadsrätt.se

Det digitala huset är i fokus i septembernumret av tematidningen Fokus Bostadsrätt. I en intervju berättar DinBox vd Olle Årman om hur den uppkopplade fastigheten förändrar livet för boende och förvaltare, om vilka utmaningar och möjligheter som digitaliseringen innebär.

Uppkopplade fastigheter är inte längre en framtidsvision utan ett effektivt verktyg för fastighetsförvaltning. Det säger Olle Årman, vd för DinBox, som i flera år arbetat med att utveckla digitala driftslösningar för flerbostadshus.

Text Anna Adolfsson Illustration Shutterstock

En informationstavla i portuppgången som larmar om ett misstänkt inbrottsförsök eller mäter skillnader i lufttrycket på sekundnivå. Låter det som science fiction? Fel, det är en standardprodukt som i stort sett varje bostadsrättsförening eller fastighetsägare kan installera, vilka många även gjort de senaste åren.

– Vi började med att koppla ett antal av våra tidigare traditionella produkter till webben, som fastighets boxar och informationstavlor. Normalt sett när du förvaltar en fastighet så läggs mycket tid på namnändring och låshantering. Men genom vårt system kan man till exempel koppla på LCD-skärmar på postboxar och namnskyltar och sätta upp en skärm istället för en analog informationstavla med papper, berättar Olle Årman.

Flera fördelar med upp- och ihopkoppling

Vinsterna med att koppla upp och ihop fastighetens olika funktioner är enligt Olle Årman flera. Ett naturligt nästa steg efter att ha digitaliserat basfunktioner är att börja använda systemet för att kommunicera med de boende.

– Då kan fastighetsägaren skapa en mycket trevligare och modernare känsla av fastigheten. Du kan koppla på busstidtabeller, energianvändning och allt som finns på nätet. Men det kan även vara en felanmälningsfunktion som underlättar kommunikationen mellan boende, styrelse och förvaltare.

Ett tredje steg menar Olle, är att börja använda inbyggda sensorer i utrustningen, för att kunna utnyttja den till att samla in data. Ljud- värme- och lufttryckssensorer, samt ett antal andra mätsensorer, gör det möjligt att plocka ut en mängd information ur produkterna.

– Ett bra exempel är ventilationsmätning, som idag är ett stort problem för många bostadsrättsföreningar. Med hjälp av sensorer kan lufttrycket mätas både inne och ute och läsas av varje sekund, och det till en långt lägre kostnad än att ta ut ett specialiserat företag som mäter ventilationen.

Sensorerna kan även känna igen ljud från glaskross vid ett eventuellt inbrott eller larma om någon skriker på hjälp.

– Det har funnits en rädsla mot att koppla upp sig mot molnet, acceptansen för att koppla upp fastigheter över lag har dock ökat under de senaste åren. Nu börjar folk förstå mer, och när Office släppte sina molntjänster på nätet så ledde det till en mer öppen attityd. Och där tycker jag att de bostadsrättsföreningar jag pratar med har kommit ganska långt. Det finns en nyfikenhet och en vilja till förändring som ökat den senaste tiden.

”Möjligheten ska finnas”

Framöver ser han att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar måste följa med i utvecklingen för att kunna hålla konkurrenskraftiga hyror och avgifter.

– Man kommer kanske inte bli tvungen, men det kommer ge stora fördelar och väldigt stora effektiviseringar i förvaltningen. Fler och fler kommer förvänta sig att det ska finnas viss funktionalitet i fastigheten. Du kan till exempel inte starta en bank och inte ha en app längre, det kommer att bli samma med boende. Folk kommer förvänta sig att få namnet på dörren direkt när de flyttar in och att nycklarna inte ska fungera när de flyttar ut.

En trolig del av utvecklingen menar Olle Årman är att hårdvaran blir billigare och billigare, och att folk istället betalar för de tjänster de använder. Han drar paralleller med hur Telia säljer bredband genom att sätta upp hårdvaran i stort sett gratis och sedan sälja tjänsten till de boende i fastigheten.

– Det kommer att bli samma med trygghets- och brandpaket som använder installerade värmesensorer. Det här skapar så otroligt mycket tjänster och alla kommer inte att vilja ha allt. Men folk förväntar sig att möjligheten ska finnas för dem att köpa det de vill ha

+ Smart fakta

Med uppkopplade lösningar för driftoptimering kan fastighetsägare spara in enorma summor på varje byggnad, flerbostadshus eller byggprojekt.

 

Läs mer om allt som rör bostadsrätter på fokusbostadsrätt.se