Hoppa till innehåll

Samfälligheter

Allt i ett – en leverantör för fastighetens alla behov

Nya postutdelningsregler

Nya riktlinjer, regler och boxar. Här hittar du svaren.

Nya riktlinjer våren 2023


Post- och telestyrelsen skickade ut ett förslag om nya regler för postutdelning som infördes den 1:a april 2023. Förslaget innebär att Postnord kan komma att anvisa en ny plats för utdelning av post. Småhusägare, radhusområden eller andra samfälligheter kan tvingas byta till en ny plats upp till 200 meter från sin bostad. Riktlinjerna pekar på att fler och större fastighetsboxar ska finnas i utkanterna av radhus- och villaområden, till skillnad från hur det är idag att många har sin postlåda utanför dörren. Tillsammans med våra återförsäljare hjälper vi på Dinbox er att installera nya fastighetsboxar inom ramen för de nya reglerna. Dinbox är det trygga valet för samfällighetsföreningar.

Regler för fastighetsboxar

För att montera en postbox krävs ett anläggningsbeslut i form av en besiktning. Under besiktningen går man igenom fastighetsboxens inbrottssäkerhet, för boxanläggningar med fler än 6 fack måste det finnas en avlastningsyta i närheten, märkning av namn samt lägenhetsnummer som ska följas i stigande ordning och slutligen placering av boxen för att klara av landets alla väder om den placeras utomhus. Detta är kriterier som Dinbox hjälper er med.

Du kan läsa mer om reglerna under Regler för fastighetsboxar.

Våra utomhusboxar

Vi på Dinbox erbjuder utomhusboxar som är tillverkade i hög kvalitet av hållbara material som är utformade för att skydda fastighetsboxarna från tuffa väderförhållanden. Vi har ett miljötänk och har skapat boxar som är återvinningsbara med delar som kan plockas isär för bättre sortering. Beroende på behov och användningsområde i ert bostadsområde erbjuder vi postanordningar i olika storlekar med olika funktioner. Utomhusboxen kan beställas med ett snedtak, vilket förhindrar att oönskad post och skräp läggs ovanpå fastighetsboxen. En praktisk funktion för personer som vill hålla sin post och andra leveranser säkra och skyddade utomhus.

Vad heter det egentligen?

Postbox, fastighetsbox eller postlådesamling? Vad alla orden har gemensamt är att det är en typ av brevlåda.

En postbox och fastighetsbox skulle kunna förklaras som samma sak – en gemensam box där grannar får sin post på samma upphämtningsplats i olika fack. Varje hushåll har en privat nyckel som går till ens eget fack. Oftast placerad i entrén i lägenhetshus eller utkanterna av radhus- och villaområden.

En postlådesamling däremot är samlingar av flertalet brevlådor som står placerade på rad. Detta är mest förekommande ute på landsbygden.

I och med de nya riktlinjerna har ordet postlådesamling används mer flitigt med samma innebörd som postbox och fastighetsbox.

Tips att tänka på

  • Att boxen uppfyller kraven från Forum För Fastighetsboxar
  • Att anlita bra installatörer som kan montera postboxar
  • Att tillverkaren bör ha ISO-certifikat 9001 och 14001
  • Att det kan behövas bygglov eller anläggningstillstånd
  • Att sätta boxen någorlunda skyddat för väder och vind
  • Att fastighetsboxen ska vara testad och säkerhetsklassad mot inbrott
  • Att postboxen ska leva länge så se till att köpa av en trygg leverantör

Vi hjälper dig med offert!

Hör av dig till oss så sätter vi ihop en offert efter dina behov