Vissa är inköpare, andra sitter i en styrelse i en bostadsrättsförening. Oavsett situation är det dags att köpa fastighetsbox till fastigheten – men vad ska man tänka på? Vi har samlat lite tips på saker vi ofta märkt kommer upp, och som kan vara bra att veta om när man köper fastighetsbox.
1. Välj en godkänd leverantör
För att klara Postens besiktning måste fastighetsboxen vara från en godkänd svensk leverantör. Man kan vara sugen på att köpa boxarna från utlandet, men tyvärr gör man sig själv en otjänst när de sen inte godkänns i besiktningen. Ta gärna kontakt med Forum För Fastighetsboxar som har en lista på godkända leverantörer.
2. Tillräckligt med utrymme
Ta reda på hur många fack som behövs, och ungefär hur mycket väggyta de kommer ta. Man kan oftast hitta innovativa lösningar om man har ont om väggutrymme precis vid entrén.
3. Korrekt monterade
Det finns exakta regler för hur fastighetsboxarna ska monteras, för att ge en så bra arbetsmiljö åt brevbäraren som möjligt. Om monteringen inte följer riktlinjerna kommer fastighetsboxen tyvärr inte att godkännas vid Postens besiktning. Se till att antingen arbetet utförs av en fackman, eller ta kontakt med tillverkaren och få korrekta monteringsanvisningar.
4. Säkerhetsklassad
Vi rekommenderar att man tar en fastighetsbox med säkerhetsklass SS-EN 13724:2013 säkerhetsklass 2. Prisskillanden är inte stor, men det gör mycket för kvalitén på produkten.
5. Smalt inkast
För att minimera sannolikheten för så kallad “fiskning”, att den boende får sin post stulen, är det bäst att välja ett så litet inkast som möjligt. Inkastet får idag vara mellan 10 mm och 35 mm, och Posten rekommenderar nästan alltid 10 mm. Brevbäraren har nyckel till huvuddörren så det blir inga problem att lägga i större försändelser oavsett storlek på inkastet.
6. Elektronisk eller analog fastighetsbox
Antingen har fastighetsboxens luckor låscylindrar och en papperslapp med namnet, eller så installerar man elektroniska lås och LCD-namnskyltar. Fastighetsboxen kopplas upp på ett nätverk och man ändrar namn och administrerar nycklar på webben. Det är bra att innan man börjar titta på fastighetsboxar veta om man har tänkt sig ha elektroniska eller analoga. Ingångspriset blir lite högre, men det jämnar ut sig då det är lägre administrativa kostnader på sikt. Kontrollera också att den elektroniska fastighetsboxen kan integreras med ett eventuellt passersystem, så kan samma tag användas både i porten och till facken.
7. Reklammärkning
Välj en fastighetsbox där de boende på ett smidigt sätt kan visa om de vill ha reklam eller inte. Fastighetsboxen ser lätt skräpig ut och ger ett tråkigt intryck om boende sätter upp egna handskrivna lappar.
8. Färg
Vad för kulör ska fastighetsboxen ha? Ska det matcha nuvarande inredning, eller bryta av? Fastighetsboxar helt i trä är inte särskilt vanligt längre då plåt både håller längre och ger bättre säkerhet, men många leverantörer kan erbjuda träramar för ett varmare intryck.
9. Topp- eller sidohängda luckor
Luckan till ett postfack kan antingen vara topp- eller sidohängd. Det kan upplevas som svårare att ta ut posten från en box med topphängd lucka då man behöver använda två händer; en för att hålla luckan öppen och en för att ta ut posten. Byggklokt, som representerar flera handikapporganisationer för bättre tillgänglighet och användbarhet, rekommenderar sidohängda luckor.
10. Snedtak
För att undvika att skräp och reklam läggs ovanpå fastighetsboxen rekommenderas att ett snedtak monteras på boxen. Det är inget krav, men det är ett billigt sätt att hålla entrén ren och fräsch. Det förhindrar också att damm lägger sig ovanpå fastighetsboxen.