Framtidens IT-lösningar
Marcus Ericson har ledsnat på att gå runt med tunga, stora nyckelknippor i byxfickan så fort han gick utanför dörren. Marcus kände sig som i Fångarna på fortet när han bara sprang runt och letade nycklar hela tiden och stod och fumlade med nyckelknippan dagligen. En dag fick han nog och bestämde sig för att sätta in ett chipp i handen.
Mötesplatsen för digitala innovatörer
Marcus arbetar mitt i centrala Stockholm på Malmskillnadsgatan så vi åkte dit för att träffa honom. Förväntansfull kliver jag in på Epicenter, som är en del av hans arbetsplats. Det är ett härligt surr där jag slår mig ned i cafeterian för att vänta in Marcus. Trots att alla sitter uppkopplade på sina datorer och en del är förslutna i livliga samtal kring någonting på skärmarna är alla jag träffar på väldigt vänliga och tar sig tiden att svara på några korta frågor. Jag börjar förstå att Epicenter är ett ställe för IT-eliten, i likhet med Silicon Valley, där jättar som Microsoft håller till men också många mindre bolag och växande IT-företag på väg uppåt. Det är en mötesplats för dagens digitala innovatörer och tack vare arbetsplatsens cirka hundra företag som hyr kontorsplatser i byggnaden möjliggörs ett ännu större kunskapsutbyte, som jag nu förstår, främjar till nya spännande samarbeten.
Lite James Bond över det hela
Marcus representerar helt klart den nya IT-generationen; kontor i city, storstadsliv, alltid i jakt på nya innovationer – där han tillsammans med många andra digitala entreprenörer bidrar till en ny sorts utveckling. När jag träffar Marcus möts jag av ett leende och han frågar om jag vill se mig runt lite innan vi sätter oss ned. Han är minst sagt en välvårdad IT-kille, snyggt klädd med en avslappnad och charmig stil. Under rundturen förklarar Marcus hur han tänkte när han opererade in chippet i handen: “jag är verkligen ingen fanatiker men tyckte det här lät roligt och verkade jäkligt smidigt”. Marcus är varken den typiska hackern eller någon som går på Comic Cons mässor, utan bara en framgångsrik kille som tröttnade på att gå runt med tio olika nycklar till allt. I likhet med 007 har han nu även ett näst intill osynligt implantat i kroppen som kan komma till användning.
Mr Q
Vem är då Q, initiativtagaren bakom det hela? I Epicenters korridorer hittar jag en vänlig kille vid namn Hannes Sjöblad, med den spännande titeln Chief Disruption Officer. Han är biohackare och fascineras av hur kroppen och tekniken alltmer smälter samman. Det var vid en av Hannes biohackerträffar som Marcus valde att sätta in ett chip. Hannes Sjöblad är grundare av föreningen Bionyfiken och ser på IT-tekniken i ett större perspektiv där människor producerar mat, fortplantar sig och botar sjukdomar genom den tekniska utvecklingen. “Vi lever i en digital tidsålder” menar Hannes som inte ser några som helst begränsningar för vad vi kan åstadkomma. “Digitaliseringen har bara börjat. Vi har klarat av CD-skivor och tågbiljetter, men mycket mer av det som har fysisk form idag kommer vara digitalt imorgon. Näst i tur är nycklarna.” säger Hannes.
Utgångspunkten är att vi alltmer omges av smarta, uppkopplade ting, och då behöver vi enkla sätt att kommunicera med dem. Det så kallade ’sakernas internet’ förväntas omfatta mer än 50 miljarder enheter år 2020, och uppemot 500 miljarder år 2025. Det är hans företag som tagit initiativet att revolutionera mot de klassiska stora nyckelknipporna. Hannes åker flera gånger per år till städer som Malmö, Stockholm och Göteborg för att anordna biohackerträffar och har själv helt slutat bära runt på passerkort i plånboken. Det är den här nya världen vi har att anpassa oss till, förklarar han, och beskriver hur chippet i hans vänstra hand gett hans kropp en ny förmåga: att prata med maskinerna på deras eget språk. ”Istället för att datorer skall lära sig att förstå svenska, pratar min hand nu NFC, mycket enklare för alla inblandade”, skrattar Hannes.
Ger kroppen en ny funktion
Under rundturen förklarar Marcus att chippet egentligen är en liten ampull som förs in i handen och det känns inte mer än ett litet nålstick. “Det är inte svårare än en vaccinering och inte alls smärtsamt som man kanske tror” säger han. Medan vi knallar runt berättar Marcus även om sin före detta växande samling nycklar till gymmet, källaren, kontoret, vindsförrådet och tvättstugan. Allt blev dubbelt så rörigt när han gick hemifrån eftersom minst ett tiotal nycklar och passerkort skulle ned i fickan och sedan hållas reda på. “Jag kände mig som en vaktmästare” berättar han.
En trend som fortsätter växa
Förutom i bostäder menar Marcus att tekniken snart kommer att fungera överallt, gym- och busskort, pass, betalkort och bilnycklar. Faktum är att allt fler väljer nu att sätta in chipp i handen för att slippa släpa runt på nyckelknippor och korthållare. Trenden har växt något enormt bara de senaste fem åren. Fenomenet att operera in chipp uppmärksammades tidigt då till och med Peter Jidhe och reportern Sara Chogrich testade att “operera” in ett chipp i direktsändning.
Markus har lyckats gå från vaktmästare till en “chippare” och omvandlingen gör att han, samt flera andra med honom, nu kan styra allting endast genom en handrörelse. I år är det andra stora företag kan ses ha hoppat trenden, Apple som precis släppte nya Apple TV med touch- och rörelsefunktioner, har sett till att kontrollfunktionerna till tv:n utgår från mobilen och genom små handrörelser utgör du själva fjärrkontrollen.