Hoppa till innehåll

Checklista: hur brandsäkert är ert trapphus?

Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, har gedigen kunskap om hur fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kan minska brandrisken. Brand kan vara en av de mest förödande händelserna i ett flerbostadshus – och vid dåliga förberedelser är katastrofen ofta ett faktum. “Det finns mycket att göra i form av just förebyggande insatser i fastigheten”.

”Bland det bästa man kan göra för att öka säkerheten är att investera i brand- och inbrottssäkra dörrar till lägenheterna. Dörren måste också vara klassificerad av Svensk Brand- & Säkerhetscertifiering”. Enligt Boverkets måste en lägenhetsdörr i ett nybyggt hus kunna stå emot brand under minst 30 minuter, vilket innebär att säkerhetsdörrar i stål, utan postinkast, alltid installeras i nybyggen nuförtiden. “Trenden med säkrare dörrar och att flytta postsystemet ner i entrén är en bättre lösning för alla”.

Statistiken visar att bränder orsakade av levande ljus är vanligast i december, men bränder från eldstäder stiger i januari. Att gå och lägga sig med glöd kvar i eldstaden kan verka trevligt, men medför en risk både för en själv och sina grannar. Förutom att tänka till en gång gäller det att vara förberedd. “Brand- och säkerhetsförebyggande arbete är ett livsviktigt val och gör stor skillnad när det väl bryter ut en brand. Att ha ett fungerande brandlarm i lägenheten är ett absolut måste, samt att ha åtminstone en brandfilt – men helst en brandsläckare – nära till hands.”

Checklista: hur brandsäkert är ert trapphus?

[checklist type=”checked2″ margin_bottom=”no”]

  • Brandlarm och brandsläckare
  • Säkerhetsdörrar utan inkast (brandklassning EI30)
  • Tydliga utrymningsskyltar
  • Brandcellsgränser och rökluckor
  • Rutiner för ett systematiskt brandskyddsarbete
  • Informationsanslag i entrén om försiktighet inför december-januari

[/checklist]