Hoppa till innehåll

Skydd2016 – trender och erfarenheter från Nordens största mötesplats för säkerhet, brand och räddning

Årets Skyddsmässa är slut och vi på Dinbox vill tacka alla nya och gamla kunder och kollegor som besökte oss i vår monter. Det blev tre intensiva och lärorika dagar som gav idéer och inspiration för framtiden.

Smarta städer

Ett av mässans teman var smarta städer och seminariesatsningen Smart City drog stor publik till föreläsningarna om hur säkerhetsbranschen kan bidra till säker och hållbar utveckling av uppkopplade städer och fastigheter.

– Det känns bra att branschen äntligen tar de här frågorna på allvar säger Olle Årman vd, Dinbox. Jag har sett hur inställningen till uppkopplade system gått från att man inte alls vill ha dem till en ganska naiv inställning till de utmaningar och risker som finns när man börjar arbeta molnbaserat. Eftersom vi hela tiden arbetat uppkopplat så är det klart att vi arbetar aktivt med frågorna om säkerhet och integritet men det är mycket positivt att det nu finns en mer utbredd medvetenhet.

Prisvärda passersystem

Vid sidan av de övergripande diskussionerna om utmaningarna med ett uppkopplat samhälle var intresset stort också för de lösningar som finns redan idag. Martin Spjuth, försäljningschef för system på Dinbox stod på plats alla dagar i montern och hade fullt upp:

– Det var en strid ström av besökare hela tiden med en rejäl topp på onsdagen. Många ville veta mer om digitala och uppkopplade system. Passersystem, tvättstugebokning, fastighetsboxar och så vidare. Det är kul att intresset är så stort, även från konkurrenternas sida. Och det är extra roligt när vi kommer till kostnadsbiten. Att våra produkter är så prisvärda kommer som en överraskning för många när de fått höra alla fördelar!

Tekniska trender

Jens Åkesson, regionansvarig Väst, utnyttjade mässdagarna till att titta närmare på tekniken bakom lösningarna:

– Jag kan se en stark utveckling mot PoE (power over ethernet) för de olika komponenterna. Fördelarna är stora och jag tror vi kommer att se fler sådana lösningar i branschen. En annan trend är produkter med inbyggda sensorer och där har vi bara sett början av något riktigt stort. Möjligheterna att hämta in data och skapa behovsanpassad styrning med hjälp av sensorer är självklart i nästa generations system som till exempel vår centralenhet DCU-2.

Mer mässor

Erfarenheterna från Skydd2016 var som sagt väldigt goda och snart är det dags för nästa mässa:

– Nu vänder vi oss till en annan publik under Bostadsrättsmässan i Göteborg 11 – 12 november, säger Sebastian Oderstedt, försäljningschef. Där möter vi föreningar som vill förenkla förvaltningen och skapa en bättre boendeupplevelse utan att förstöra ekonomin.

Förutom en monter med demonstration av systemen kommer Niklas Girvall, regionansvarig Syd, att hålla en inspirationsföreläsning:

– Möjligheterna med uppkopplade system är så stora för bostadsrättsföreningar idag samtidigt som tröskeln aldrig varit lägre för att satsa så jag vill hjälpa dem som fortfarande tror att det handlar om jätteinvesteringar. Det blir en halvtimme med inspirerande exempel på digitala system och framförallt handfasta råd om hur det går till att skapa en smart, uppkopplad fastighet, avslutar Niklas Girvall.