Hoppa till innehåll

Smart teknik sänker förvaltningskostnader

Fler och fler fastighetsägare satsar på smart teknik inom bostäder och förvaltning. Besparingarna har visat sig kunna bli stora. Bostadsbolaget Willhem är ett tydligt exempel på företag som vågar tro på ny teknik och provar hur den ska användas för att förbättra kommunikation, service och boendemiljö. Ett av deras senaste projekt visar hur fler digitala lösningar och energieffektivisering minskat förvaltningskostnaderna.

I stadsdelen Biskopsgården i Göteborg genomfördes ett pilotprojekt med renovation av en första, smart, fastighet. Målet var att med hjälp av modern teknik, energisnål utrustning och solceller minska husets energianvändning och förbättra boendemiljön. Willhem ville förenkla vardagen för sina hyresgäster, sänka förvaltningskostnaderna och bidra till ett hållbart samhälle. Med nästan 19 000 lägenheter i sitt bestånd kan besparingarna på sikt bli enorma, och det dessutom med nöjdare hyresgäster och ett mindre ekologiskt fotavtryck.

På tak och gavel har solceller installerats, som förser huset med egenproducerad energi. Trapphusdisplay och lampor har rörelsesensorer för att spara på ström, liksom energisnåla tvättmaskiner i tvättstugan. Administration av nyckeltaggar, namnskyltar och inställningar för passagesystemet hanteras helt och hållet över internet. På sått vis undviks mycket tid i bil och ute på plats.

Alla dessa investeringar har gett resultat. Husets nettoförbrukning av el har minskats och kommunikationen förbättrats, vilket gett mycket positiv respons hos de boende. Slutresultatet som uppmärksammats är att samtidigt som boendemiljön förbättras har förvaltningen blivit enklare. Tack vare uppkopplade produkter har förvaltningskostnaderna minskat rejält. Kommunikationen som sker direkt över nätet underlättar det dagliga förvaltningsarbetet.

Projektet är ett prisvinnande framgångsexempel som visar hur ny teknik i branschen inte bara förbättrar boendemiljön, utan också sänker kostnaderna.

Willhems vinnande koncept
[checklist type=”checked” margin_bottom=”no”]

  • Uppkopplade postboxar med digitala namnskyltar
  • Digital display i trapphuset för meddelanden och tvättstugebokning
  • Passersystem och nyckeltaggar för ökad trygghet
  • Uppkopplad informationsskärm för interaktiv kommunikation med boende
  • Energisnåla tvättmaskiner och torktumlare
  • Närvarostyrd belysning
  • Digitala temperaturgivare
  • Mobil-app för tvättstugebokning och felanmälan

[/checklist]