Hoppa till innehåll

Behöver fastighetsboxar brandklassas?

fastighetsboxar brandklassning

Räddningstjänsten får cirka 10 000 larm om brand i byggnader varje år. Byggmaterial, dörrar och fönster ska vara brandklassade för att klara förutsättningarna under en brand. Men vad gäller egentligen för fastighetsboxar i trapphuset, ska de vara brandklassade på samma sätt? Vi reder ut lite frågor som bukar komma upp.

Boverket är den myndighet som arbetar med stadsutveckling, byggande och boende. I deras regler sätts bland annat vad byggmaterial och inredning ska klara och hur det ska bete sig vid en brand. För exempelvis säkerhetsdörrar finns det gedigna regler om hur länge dörren ska stå emot vissa temperaturer, hur tät den ska vara och att färgen inte avger giftiga gaser. Men för fastighetsboxar finns det i dagsläget inga sådana regler. Det innebär då också att utan regler går det inte heller att brandklassa dem – och svaret blir helt enkelt att det inte behövs.

Det kan i viss mån förklaras av att en stor del av brandklassning handlar om hur länge produkten ska kunna stå emot eld för att elden inte ska sprida sig i byggnaden. Materialen och produkterna ska inte heller bidra till elden eller avge giftiga gaser eller droppa varm och giftig färg. Fastighetsboxar är varken avskiljande eller bärande i byggnaden, och blir inte ett fokusområde för brandklassning. Fastighetsboxar består också till största delen av pulverlackerad plåt; material och färg som är betryggande innanför gränsen för icke brännbart, och behöver inte testats på plats.

Vi har haft diskussioner med brandspecialister på RISE (tidigare Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), och gjort vårt bästa för att våra fastighetsboxar i största möjliga mån följer de generella riktlinjerna för brand och säkerhet. Dinbox fastighetsboxar är gjorda i elektrongalvaniserad plåt målade med miljögodkänd pulverlack, med ett försumbart inslag av plast i gångjärn och namnskyltar, men produkten anses som icke brännbar. Vid upphettning droppar inte pulverlacken och den avger inte heller några giftiga gaser.

När det gäller brand av post i enskilda fack har det inte gjorts några tester, men vi har under de 10 år vi arbetat, och med över en halv miljon fack levererade, aldrig hört att brand spridit sig från ett fack och ut. Facken är relativt täta, och skorstenseffekten är minimal. Inkastet är antingen täckt eller har en så pass smal springa att den släpper in väldigt lite syre i facket, så man behöver inte oroa sig att en brand ska sprida sig från fastighetsboxen ut i byggnaden.

Intresserad av fler funktioner hos våra fastighetsboxar? Du kan läsa mer om Svenskboxen här